Нові підходи до організації харчування дітей

 В Україні, з 2020 року, під патронатом Першої леді України Олени Зеленської було розпочато реформування шкільного харчування, яке є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленою Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020.

Постановою Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 року №305 були внесені зміни щодо норм харчування в закладах освіти, а саме:

  • у стравах буде зменшена кількість солі, цукру, хліба, картоплі, жирів. Наприклад, згідно з новими стандартами, кількість цукру не має перевищувати норму у 7,5 г на один прийом їжі, а кількість хліба за один прийом має бути зменшена з 60−80 г до 30−50 г.
  • до норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування;
  • у стравах дозволили використовувати спеції, такі як куркума та ароматні трави;
  • у раціоні має з’явитися більше м’яса, молочних продуктів, фруктів, горіхів, ягід. Наприклад, кількість фруктів у раціоні має збільшитись до 100 г на день, а м’ясо мають подавати двічі впродовж тижня по 70, 100 або 120 г в залежності від віку дитини;
  • за новими стандартами школярі обов’язково отримуватимуть порцію молока чи молочних продуктів щодня. Наприклад, це може бути на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту чи кефіру, 125 г сиру кисломолочного, 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани.

Вперше на законодавчому рівні врегульовані питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, як-от цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо.

Заклади освіти нашої громади беруть участь у реформуванні шкільного харчування та готуються перейти на нове меню. Протягом листопада – грудня 2021 року Управлінням освіти ВМР було проведено ряд заходів з даного питання, а саме:

  • нарада з керівниками ЗЗСО,ЗДО щодо організації харчування;
  • економічним відділом УО та бухгалтерами закладів зроблені попередні розрахунки вартості харчування, прораховано забезпечення виконання натуральних норм харчування;
  • разом з сестрами медичними відпрацювали нові підходи до складання меню, опрацювали технологічні картки, рекомендоване МОЗ України меню;
  • розглянуті проєкти Примірних чотиритижневих меню за якими планують працювати ЗЗСО та ЗДО, обговорені проблемні питання, проведені розрахунки по виконанню натуральних норм харчування та деяким позиціям нового меню, надані рекомендації;
  • на базі гімназії імені Тараса Шевченка проведено практичний семінар з дегустацією страв, які будуть включені до нового меню;
  • усі заклади освіти продовжують роботу щодо публічних закупівель у сфері організації харчування.

Після доопрацювання Примірне чотиритижневе меню кожного закладу освіти буде затверджено керівником та погоджено з територіальним органом Держпродспоживслужби.

Задайте свое питання